Information

Producenci

Dostawcy

Brak dostawców

Najczęściej kupowane

  • Banner

Olej rycynowy 1 l

5902409416152

Nowy produkt

Biomus

Olej Rycynowy 1 l

Dostępne opakowania: 100 ml, 250 ml, 500 ml, 1 l, 5 l

Więcej szczegółów

30,89 zł

30,89 zł za litr

Cechy produktu

Nazwaolej rycynowy
Synonimyolej rącznikowy, oleum ricini, castor oil
Gatunekczysty
Czystośćph. eur.
Nr CAS8001-79-4
Nr WE232-293-8
Konsystencjaoleista
Pojemność1000 ml

Więcej informacji

Olej rycynowy

Ricinus communis – tak po łacinie brzmi nazwa rącznika pospolitego, czyli rośliny, z której nasion pozyskiwany jest olejek rycynowy (olejek rącznikowy). Stosowany był już kilka tysięcy lat temu, w takich krajach jak Indie czy Egipt. 

Rocznie 270 000 – 360 000 ton oleju rycynowego jest produkowane dla różnych zastosowań.

Olej rycynowy i jego pochodne są wykorzystywane w produkcji mydeł, smarów, płynów hydraulicznych i hamulcowych, farb, farb drukarskich, odpornych na zimno tworzyw sztucznych, wosków i past, nylonu, farmaceutyków i perfum. Do tego znajduje zastosowanie jako plastyfikator w lakierach nitrocelulozowych, w wyrobie maści, kremów, detergentów, barwników oraz środków nawilżających.

Zastosowanie oleju rycynowego w kosmetyce

Olej rycynowy jest bardzo często stosowany w przemyśle kosmetycznym, przy produkcji środków pielęgnacyjnych na skórę, włosy i paznokcie. Konsystencja oleju rycynowego jest wykorzystywana do odżywek brwi i rzęs. Olej rycynowy powoduje wzrost i wzmocnienie rzęs i brwi oraz przyciemnia ich kolor i przeciwdziała wypadaniu. Olej rycynowy jest stosowany w kosmetykach do pielęgnacji włosów, ze względu na właściwości nawilżające, zwłaszcza: odżywkach i szamponach. Zabezpiecza włosy przed negatywnym wpływem czynników UV, zatrzymuje proces wypadania i odbudowuje strukturę włosa. Olej rycynowy znajduje się bardzo często w produktach kosmetycznych mających na celu regeneracje końcówek włosów. Właściwości wybielające i odmładzające oleju rycynowego znalazły w produkcji kremów do twarzy. Odmładza on naskórek, likwiduje przebarwienia oraz zmniejsza widoczność zmarszczek, przy tym jest bardzo bezpieczny dla skóry, dlatego jest wykorzystywany m.in. w produkcji serii kosmetyków dla skóry wrażliwej i skłonnej do alergii.  Zastosowanie oleju rycynowego w przemyśle kosmetycznym jest ogromne i cały czas rośnie. 

Zastosowanie oleju rycynowego w przemyśle farmaceutycznym 

Od wieków olej rycynowy był popularnym środkiem przeczyszczającym i, także dzisiaj w przemyśle farmaceutycznym jest stosowany w produkcji leków i suplementów wspomagającym trawienie. Olej rycynowy w farmacji jest stosowany jako środek przeczyszczający, ponieważ w wyniku połącznia go z enzymami trawiennymi wątroby przekształca się w mydła potasowe i sodowe, które podrażniają ścianę jelit wywołując ich perystaltykę. Olej rycynowy ma także zastosowanie w produkcji medykamentów mających na celu eliminacje bólu pleców i nóg. 

Sposób przechowywania oleju rycynowego 

Po otwarciu olej rycynowy powinien być przechowywyany w chłodnym, miejscu w szklanej ciemnej butelce. Zaleca się zużycie oleju w ciągu sześciu miesięcy od otwarcia. Nie należy stosować starego, zjełczałego  lub przeterminowanego oleju. 

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Śledź nas na Facebooku